Associació Catalana d'Estudis Bioètics | Copyright© 2024

POSICIONAMENT D'ACEB SOBRE LA NOVA LLEI DE L’AVORTAMENT

Des de l’Associació Catalana d’Estudis Bioètics (ACEB) volem contribuir al debat social i mediàtic que s’està generant entorn el tràmit de la nova llei sobre l’avortament.

Des de l’ACEB reconeixem que el concebut no nascut és una vida humana en desenvolupament i que el dret a la vida, com queda recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans, és un dret fonamental de tot ésser humà. Així mateix, considerem que tot ésser humà és intrínsecament digne i té dret a la vida des de la seva concepció fins la seva mort natural. Des d’aquesta perspectiva considerem que la nova llei suposa un pas endevant en la protecció del no nascut i en la seva no discriminació eugenésica.

Considerem que la despenalització de l’avortament, ja sigui en una llei de trams o de supòsits, és èticament reprovable, ja que viola el dret a la vida de l’ésser humà innocent i indefens en el ventre de la seva mare. Només una societat individualista pot veure en la mort d’un altre ésser humà un bé o un progrés. Així mateix, sovint s’amaga a la dona que vol avortar les conseqüències negatives que aquesta intervenció suposarà per a ella, com per exemple el síndrome del post-avortament (seqüeles psíquiques) entre d’altres.

Constatem que calen més esforços per part dels nostres governants per tal d’acabar amb el drama que suposa la mort de desenes de milers de vides humanes incipients cada any en el nostre país a causa de l’avortament. Cal donar més suport a les dones embarassades i a la maternitat, així com facilitar el donar en adopció en contextos desfavorables i difícilment superables, amb el que poder garantir-los un futur millor que acabar eliminats. L’avantprojecte d’aquesta llei té previst eliminar el supòsit de l’avortament per malformació o malaltia del fetus. És de justícia exigir per part del govern més ajudes per a les persones amb discapacitats per a què, malgrat les seves limitacions, puguin desenvolupar una vida el més normal possible, tant ells com les seves famílies.

L’ACEB és una associació sense ànim de lucre, constituïda des del 14 de desembre de 1994 i formada per un grup de professionals de l’àmbit de la salut i les humanitats.

Són objectius fundacionals de l’ACEB participar en el debat públic sobre valors i principis, així com promoure el coneixement i respecte dels Drets Humans, els principis bioètics i la responsabilitat social en la nostra societat.