Associació Catalana d'Estudis Bioètics | Copyright© 2024

Nota d’ACEB davant l’anunci de clonació humana per transferència nuclear a Oregó.

Inés Espallargas Vargas Presidenta de l’Associació Catalana d’Estudis Bioètics (ACEB)

Barcelona, 16 de maig de 2013.

En referència a l’anunci d’obtenció de cèl·lules mare embrionàries  per clonació d’embrions a la Universitat d’Oregó, l’Associació Catalana d’Estudis Bioètics (ACEB) desitja precisar que el producte d’una transferència nuclear des d’una cèl·lula somàtica humana a un òvul humà desnucleat no és només “un pilot de cèl·lules embrionàries”, sinó un autèntic embrió humà i per tant un ésser humà en els seus primers dies de vida.

ACEB lamenta la direcció èticament errònia d’aquesta línia de recerca, que manipula l’ésser humà i deixa oberta la porta a la implantació de l’embrió clonat en un úter humà amb finalitat d’obtenir-ne clons humans. D’efectuar-se aquesta segona fase, les conseqüències no són difícils d’imaginar.

La recerca que efectua Mitalipov[1] es realitza sobre monos i sobre embrions humans, obtenint-ne les cèl·lules mare prèvia destrucció de l’embrió. . ACEB ha declarat repetidament la no eticitat de qualsevol tecnologia que comporti la destrucció d’embrions humans.

Convé recordar que la terapèutica amb cèl·lules mare embrionàries promesa per aquesta experimentació és ja una realitat avui en dia amb l’ús de cèl·lules mare anomenades adultes, la qual es troba lliure de problemes ètics i resulta cada vegada més eficaç en els seus resultats finals.

Invertir recursos en tecnologies a la cerca de resultats terapèutics en una línia de recerca reconegudament problemàtica deixant d’invertir-los en la de cèl·lules mare adultes, sembla reprotxable des del punt de vista de justícia social i d’eficiència mèdica. La insistència en la línia embrionària fa palesos – creiem – els interessos no confessats d’aquests estudis, dirigits a la recerca bàsica no terapèutica i eventualment a l’ampliació de l’oferta de la fecundació in vitro.

D’altra banda, no podem oblidar que la gran quantitat d’òvuls que precisa la transferència nuclear (clonació) afavoreix l’explotació de dones joves amb pocs recursos.



[1] El biòleg Dr. Shoukhrat Mitalipov, format a l’Acadèmia Timiriasev de Moscow, Russia, i doctorat al mateix país amb una tesi sobre cèl•lules mare i biologia del desenvolupament, va emigrar els anys 90 a la Universitat d’Utah per seguir la seva línia de recerca postdoctoral. L’any 1998 es va integrar en la OHSU (Oregon Health & Science University), on actualment exerceix professionalment.